Diskuse

Nový článek

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LHV

Lord Havelock Vetinari

24. 1. 2012 13:50
Ale ono už je to tak

delší dobu. Když jsem začal chodit na základku, a to je nějakých patnáct let nazpět, byl jsem tam asi jediný bez odkladu.

No samozřejmě jsem to od těch ostatních aji od úči náležitě schytával.

0 0
možnosti
MM

venenum

24. 1. 2012 15:35
Re: Ale ono už je to tak

Mé děti šly do 1.třídy ve věku 6 let a 20 dní a 6 let a měsíc.Přestože byly ve třídě jedny z nejmenších a u jednoho z nich mi byl nabízen odklad, ani jedno nemělo potíže. Nenarazili jsme ani na šikanu, ani na problémy s prospěchem. To, co jednomu z nich chybělo, velmi záhy dohnalo (ve školce by stagnovalo). Prostě jsme se mu všichni trochu víc věnovali.

.

Velice záleží na tom, v jakém prostředí se děti pohybují - jaké mají učitele, ale i rodiče.

0 0
možnosti
MM

venenum

24. 1. 2012 13:43
"sušit" si dítě doma do sedmi a více není prozíravé

Nikdy totiž nevíte, co se může stát. Možná mu jednou ten rok bude chybět. Může se stát, že bude chybět i jeho rodičům. Čas nelze vracet...

.

Dítě jdoucí do ZŠ v 7 a 1/2 (nebo 7 a 3/4) bude končit základní docházku v 16 a 1/2 (nebo 3/4) letech, nebude-li opakovat a dostane-li se na SŠ, bude maturovat ve 20 a 1/2 (nebo 3/4) letech.

Bude-li studovat VŠ, stačí málo, aby překročilo hranici 26 let, po kterou je oprávněno čerpat sociální výhody nezaopatřeného dítěte.

0 0
možnosti
E

ELAPHURUS

24. 1. 2012 13:22
Odklad nástupu prvńáků

se právě letos stává také otázkou finanční - od 1.1. 2013 se za předškolku bude platit....

0 0
možnosti
PH

petrph

24. 1. 2012 13:07
a ta Vaše podpora bude spočívat v čem?

Jestli správně chápu, jako poslankyně ČSSD budeme mít na znění novely tohoto (či jiného) zákona nulový vliv, to si prohlasuje koalice..Ale to jen na okraj.

 Předpokládal bych, že rodiče nejlépe znají nejlépe rozvoj svého dítěte (jak duševní, sociální,, motoriccký,..), čili oni sami mohou posoudit zda potřebuje rok odkladu. I zmíněný znalec by měl především rozhodovat hlavně na základě jejich referencí..Nikoliv n základě nějakého krátkého "vyšetření"  a máznutí razítkem.. Bohužel, při to opomenutí tohoto pravidla dochází k opaku, tyto "vývojově´opožděné děti" jsou při brzkém nástupu sami znevýhodňovány či i šikanovány. takže si sama vyberte, komu dát přednost...Ale to podstatné, rodiče, svým zájmem o své děti přece nemůžou nahrazovat úlohu státu při řešení přeplněnosti předškolníchh zařízení. Spíše se tu projevuje systémová chyba už předešlých vlád (a to hlavně ČSSD), které jejich počet blbě naplánovaly..Nemýlím se?

2 0
možnosti
MM

venenum

24. 1. 2012 13:33
Re: a ta Vaše podpora bude spočívat v čem?

Rodiče sice své dítě znají nejlépe, ale nemají (ačkoliv se často mylně domnívají, že mají) přesnou představu o tom, jak má takový uchazeč o první třídu vypadat. Čili dítě se jim může jevit zpozdilé, ačkoliv zvládá to, co ve svém věku zvládat má.

V obavě, aby náhodou nebylo jejich zdánlivě slabé dítě šikanováno silnějšími, mohou naopak během ročního odkladu neúmyslně vypěstovat původce pozdější šikany.

Sedmileté dítě je vůči šestiletému zpravidla ve výhodě - jak fyzické, tak mentální, zvláště uvážíme-li, že dítě s odkladem bude pravděpodobně ještě o pár měsíců starší (normálně by třeba šlo v 6 a půl letech, po ročním odkladu mu bude 7 a půl).

0 0
možnosti
RK

semelik

24. 1. 2012 12:48
Vážená,nebudete Vy nějaká příbuzná té známé jihočeské matky?

Rodiče, kteří žijí s dítětem celých těch šest let nemohou SAMOZŘEJMĚ posoudit jeho stav, to je jenom "dojmologie".

Stav musí přece posoudit někdo, kdo to dítě jaktěživ neviděl a na základě toho mu nasměruje další životní vývoj.

Z toho je mi  (dámy prominou) na blití.

Rodiče nesou za dítě odpovědnost, vychovávají ho a živí. Proč se jim do toho UŽ ZASE míní namontovat nějaký státem řízený orgán pod záminkou, že jde o jeho (a ergo kladívko i naše) dobro?????

4 0
možnosti
L

lesicatko

24. 1. 2012 12:47
Iný pohľad

Predovšetkým , podobne to bolo aj v SR - rodičia mali právo na 1 rok odsunúť školskú dochádzku podĺa vlastného posúdenia , ak by to nestačilo, musel by to už  posudzovať psycholog. no a tiež došlo k tomu, že teraz je aj pri odklade o rok potrebný súhlas psychologa.Lenže je to považované za krok spať / podobne ako zrušenie nultých ročníkov / jednoducho trocha viac liberalizmu a štát zase viac pritvrdil, lebo toľkú "slobodu čo dal rodičom nevedel zabezpečiť.

Akurat, že ak teraz psycholog nevyhovie rodičom, ktorí chcú odklad dieťaťa, on nič neriskuje, tí rodičia sa budú trapiť, ak dieťa nebude stíhať učivo.Logické by bolo, aby za to svoje rozhodnutie prebral zodpovednosť. Tak ak už krok zpäť k paternalizmu , tak aj s dôsledkami.Ak dieťa nebude prosperovať , nech ho doučuje ten, kto rozhodol , že je pre školu zrelé...

0 0
možnosti
PH

petrph

24. 1. 2012 13:16
Re: Iný pohľad

Inu, jak říká reklama -imidž je na nic. Tady zaspala slovenská vláda v propagaci dobrého obrazu škol, a zejména prvního stupně. Venkoncem, dobrý rodič by přece neměl důvod bránit svému dítěti pro nástup do školy. Jednako si tím udrží krok se svými vrstevníky (třeba i svými kamarády), jednako se tím zkrátí doba potřebná k dokončení jeho kvalifikace..(Pokud už tedy slovenský rodič nezmutoval na ´´uroveň  "ze školy rovnou na sociálku pro podporu).

A pokud se tedy pustil své dítě do první třídy bojí, asi ví (nebo si myslí) čeho se bát...

0 0
možnosti
AA

Saša

24. 1. 2012 12:42
Máte v tom zmatek.

Škola je zde pro děti a nikoli děti pro školu. Proto není rozhodující zájem ředitelů škol.

Vymýšlet si další buserace rodičů a další lestra a papíry a honění dětí a jejich rodičů po všemožných a nadbytečných vyšetřeních, jen aby ředitelé naplnili třídu?

To je přesně ta absurdní hovadnost, kvůli které to komunisti u lidí prohráli.

Rodiče chtějí mít právo rozhodnout si sami, do které školy své dítě dají, a v rámci přijatelného časového období i kdy je do té školy dají. A tento požadavek rodičů je zcela oprávněný, protože úkolem školy je pomáhat rodičům vzdělávat děti a postavení školy je ryze služebné - škola není žádná dozorová a nařizovací instituce, která by mohla přikazovat rodičům chování vůči jejich vlastním dětem.

3 0
možnosti

Mazlice

24. 1. 2012 14:32
Re: Máte v tom zmatek... spíše Vy

... řekla bych, že zmatek v tom máte spíše Vy. Školní docházka je totiž již od dob Marie Terezie povinná a mě je smutno, že jsem jedna z mála zde přispívajících, kdo je za to rád.

Moje osobní zkušenost je, že odklady v 95% dávají rodiče svým dětem z vlastní pohodlnosti (o rok se jim odloží povinnosti).

Na většině těch dětí, které jsou ještě "příliš dětinské či nesoustředěné" se opět podepisují jen a jen jejich rodiče buď tím, že se jim nevěnují a nebo naopak svou péči přehánějí ... žijeme v době extrémů :o)

Tím, že budeme svým dětem neustále polevovat se úroveň naší vzdělanosti rozhodně nezvýší a rok navíc zbytečně strávený ve školce dítěti rozhodně nepřidá ani na intelektu ani na vychování, naopak se bude v MŠ nudit a do školy se dostaví jako ještě nevzladatelnější ....

Stále se toužíme úrovní přiblížit západu, ale tam narozdíl od nás vědí, že dítě je třeba vzdělávat co nejdříve a tak začínají povětšinou již u 5-letých. Proutek se má totiž ohýbat dokud je mladý !!!

1 0
možnosti
  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 979x
Poslankyně za ČSSD, místopředsedkyně škoslského výboru PSP, učitelka.

Seznam rubrik