Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč jdu do Betlémské kaple

V pátek jdu s učiteli do Betlémské kaple. Ostatně mezi učitele stále hlavou patřím – i když za katedrou už nějaký čas nebývám. Na diskusi o tom, jak dál v učitelských protestech, mířím ale kvůli jedné zásadní věci. Kvůli slibům.

My, politici téměř bez ohledu na stranickou příslušnost, jsme učitelům slíbili pro příští rok určité vcelku jasně dané podmínky. Jde o platy, ale nejen o platy. Jde i o peníze na jiné věci, o celý školský rozpočet. Nyní již bývalá ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová dohodla velmi konkrétní objemy peněz pro školy od mateřských po vysoké. Kývla na to vláda, ostatně již předtím v podstatě něco podobného odhlasovala drtivě i Poslanecká sněmovna. I když „pouze“ usnesením. A teď to vypadá, že se zase najdou peníze na všelicos, ale na školství se „trochu“ ušetří. Přičemž to „trochu“ je docela dost peněz, jde o miliardy. Ale především: je to věc principu.

Školství a učitelé „drželi pusu“ dlouhé roky. I když ze segmentu vysokoškolsky vzdělaných státních zaměstnanců dostávali učitelé v podstatě vždy nejméně peněz, i když se jim slovy přidávalo, jenže ve skutečnosti klidně i bralo. Brblali, skuhrali, ale učili.

Kateřina Valachová nedávno v televizi řekla něco v tom smyslu slova, že z hlediska výdajů na školství si kupujeme tak zhruba trabanta. Reálně ale dostáváme škodovku – především díky tomu, že velká část učitelů jsou nadšenci. A v diskusích na sociálních sítích vyžadujeme, často nevybíravě, abychom měli za ty stejné nebo menší peníze mercedes. Nu, tak to fungovat ve skutečnosti nemůže.

Náš trabant zvládne metamorfózu na škodovku jenom po nějakou dobu. Pak se zavaří motor a upadnou kola. A já se opravdu bojím, že jsme přesně v té chvíli, kdy ten náš vůli poháněný trabant (protože peníze tím pohonem moc nejsou) dojel na hranu svých sil.

Pohybuji se hodně po školách – mám to za prvé v popisu práce v Poslanecké sněmovně (jsem ve výboru pro školství), za druhé jsem duší i srdcem stále učitelka. Takže mě to do škol pořád táhne. (Jsem zvědavá, kolik vtipálků v diskusi se přesně toho chytí.) Podstatné je, že dobře znám situaci ve školství, nikoliv statistickou, ale skutečnou a naprosto konkrétní.

Velmi špatná zpráva je, že již mnoho let čelíme mimořádnému exodu učitelů. Mimořádnému i na české poměry. Bohužel tito pedagogové neodcházeli a neodcházejí na jiné školy. Moje zkušenost jednoznačně potvrzuje, že jdou mimo obor. A že se odliv stupňuje.

Napnuli jsme strunu obětavosti na nejvyšší možnou míru. Ostatně již dlouhé roky platí, že do školství nastupuje jenom asi 40 procent absolventů pedagogických fakult – ostatní jdou podnikat nebo si najdou práci jinde. Mají kvalitní všeobecné znalosti, výborné speciální znalosti, značný přehled a obvykle nemalou schopnost orientace v problémech. Tedy přesně to, co řada firem potřebuje a co ostatně oceňují i státní úřady. Tak proč si za polovinu peněz ničit nervy ve škole? To už člověk musí být skutečně nadšenec. Zvláště, když leckdy nejsou těmi ničiteli nervů žáci či studenti, ale spíše jejich rodiče. Oblíbenou disciplínou mnoha z nich je dávat okázale najevo, že „si učitele přece platí z daní“, tak ať „pořádně učí“ a „nevymlouvají se, že je Honza nepozorný“. A to jsem vynechala několik obvyklých vulgarit.

Není totiž všechno ve školství o penězích. Zpochybňování kvality učitelů je běžné a nezaznívá jenom na sociálních sítích – je obvyklé u novinářů, veřejně činných osob i politiků. Máme tady samé znalce školství. Ve skutečnosti je to taková móda. Jejím výsledkem je, že „znalci“ pronášejí moudra typu: „Přidejme učitelům, ale jenom těm opravdu kvalitním“. Zní to strašně chytře, ale je to naprostá pitomost. Schválně si řekněte větu: „Přidejme hasičům, ale jenom těm opravdu kvalitním.“ Ano, samozřejmě je třeba, aby ředitelé měli prostor pro odměňování těch, kteří podávají vysoké či mimořádné výkony, ale důležitý je celkový výrazný růst platové hladiny takový, který učiní z učitelství finančně alespoň trochu atraktivní povolání. Podobným moudrem je požadavek „nejprve je třeba zvýšit kvalitu školství a za tuto kvalitu pak platit“. Jediná cesta je opačná. Pořádně zaplatit a pak požadovat kvalitu.

Tak proto půjdu do Betlémské kaple. Proto mají učitelé moji plnou podporu a proto se také pokusím použít všechen svůj vliv k tomu, aby stát splnil sliby, které učitelům dal.

P. S. Vím, že veřejnost nemá příliš ráda stávky za vyšší mzdy. Hlavně doufám, že nakonec k žádné stávce nedojde. Nicméně kdyby ano – neodsuzujte, prosím, učitele. Zkuste je pochopit. Jsou v právu.

Autor: Vlasta Bohdalová | čtvrtek 31.8.2017 8:00 | karma článku: 9,80 | přečteno: 258x
  • Další články autora

Vlasta Bohdalová

4 příklady. Ostnatý drát nebo svobodu?

Jdeme rozhodovat o dalších letech i delší budoucnosti. Není to rozhodování jednoduché, už proto, že v parlamentních volbách nelze volit „napříč“ kandidátkám.

19.10.2017 v 14:54 | Karma: 10,83 | Přečteno: 616x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vlasta Bohdalová

Pomoc až k vymření

Pomoc mladým rodinám s dětmi je evergreen. V podstatě všichni chtějí pomáhat. Ale když to někdo skutečně zkusí, tak mu zase stejní „všichni“ dají kolektivně „za uši“.

12.10.2017 v 10:09 | Karma: 14,43 | Přečteno: 426x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vlasta Bohdalová

Dálnice D3: Sen mnoha generací

Je to 172 kilometrů. V provozu je 45 kilometrů, 24 kilometrů se staví (alespoň občas), 102 kilometry jsou v různé fázi příprav. Z toho díl nevíme, kudy vlastně povede.

29.9.2017 v 8:00 | Karma: 16,18 | Přečteno: 419x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vlasta Bohdalová

Budoucnost patří… Robotům! Nebo ne?

Na pozadí tak zásadního volebního tématu, jako je osm uprchlíků v České republice, se odehrávají i diskuse o dvou marginálních záležitostech: mzdách a robotizaci. První (zásadní) téma odvážně tepe celý zástup politiků a médií.

20.9.2017 v 8:00 | Karma: 10,57 | Přečteno: 210x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vlasta Bohdalová

Apely národní identitu nespasí. Vesnice ano

Sociální sítě jsou plné apelů na zachování českých tradic a potřebu záchrany národní identity. Ano, souhlasím, že v našich turbulentních časech je třeba se podívat zpět a vycházet z toho, kdo jsme, kde jsme a co chceme.

12.9.2017 v 8:01 | Karma: 27,59 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 979x
Poslankyně za ČSSD, místopředsedkyně škoslského výboru PSP, učitelka.

Seznam rubrik