Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Objevení Ameriky dne 26. června 2017

Dne 26. června 2017 objevili v Hospodářských novinách Ameriku. Platy českých učitelů jsou nejnižší v Evropské unii a v OECD. Výdaje na žáka (počítáno v paritě kupní síly) jsou také nejnižší. Podíl školních výdajů na HDP je…

…také nejnižší. Jaké překvapení!

Bohužel, to všechno ale víme. Jsou to přesně ty argumenty, se kterými operovalo v posledních dvou letech ministerstvo školství v boji za skutečné, nikoliv pouze slovní uznání školství jako naprosté priority státu.

Já si vlastně ani nevzpomínám na vládu, která by vzdělání neměla jako prioritu vládního prohlášení. A pak, když se sestavoval rozpočet, přišel vždycky ministr financí, vzal do ruky propisovačku a začal dělat škrt, škrt, škrt. A v podstatě jedno, zda to byl Klaus, Kočárník, Pilip, Kalousek nebo Babiš. Školství dopadlo vždycky stejně. Ohlodané na kost.

Tedy by se slušelo říci, že poslední dva roky jsou jediné, kdy se situace začala hýbat a kdy rozpočet školství začal narůstat alespoň přijatelným, když ne optimálním tempem. A také by se slušelo dodat, že skoro obratem po těchto zvýšeních přichází protiakce a naopak pokus o snížení výdajů na školství. Nebo přesněji o zásadní nedodržení dříve dohodnutých růstů. Slíbené peníze najednou jaksi záhadně „nejsou“.

Redakce Hospodářských novin tedy objevila Ameriku. Škoda, že když už k tomuto objevu došlo, nebyl text doplněn o řadu souvislostí. Třeba za kterých vlád vlastně výdaje rostly a kdy to bylo naopak. Což je sice informace, kterou lze najít na internetu a získat ji z veřejných zdrojů, ale jistě by veřejnost ocenila, kdyby byla připravena přehledně a se souvislostmi. Takže to vlastně není žádná novinka, ostatně v novinách není žádná zpráva, která by snesla označení novinka. Vždyť to, co je v denících, se stalo v nejlepším případě včera, klidně ale dříve. Síla denního tisku není ve schopnosti informovat, ale analyzovat.

Pojďme zpět k učitelům. Postavení České republiky z hlediska učitelských platů je jednoznačně hanebné, je to strašná a do nebe volající ostuda, ale především – je to hřebík (nikoliv hřebíček, ale pořádný hřeb) do rakve vzdělávání v této zemi. A zase platí, toto byla pro předchozí vlády a naprostou většinu ministrů školství vždy zakázaná slova. Změnilo se to až v posledních letech. Jenže není možné, aby systém, který byl dvacet let podfinancován (i to je však zcela nedostatečný výraz, protože několikrát prošel klinickou smrtí), vyskočil po dvou letech trochu slušnějšího yacháyení jako politý živou vodou. To bude trvat podstatně déle.

Nerada bych, aby to celé bylo bráno jako nějaký útok na Hospodářské noviny. Naopak si vlastně vážím toho, že se objevila studie, která mnohé věci vysvětluje. Je to záslužný krok, když se podíváme na téma školství v českých médiích, většinou končí zájem u drog, šikany a podobných negativních skutečností. Že by se někde objevil vděk vůči učitelům za to, že i když jsme jim koupili tak akorát trabanta, dostáváme (my, jako společnost) komfort dobře vybavené škodovky? Nikoliv, takový vděk je našim učitelkám, učitelům, ředitelům i nepedagogickým pracovníkům upřen. Zato se obrovského zájmu dostává každému, kdo začne vykřikovat, že bychom měli mít mercedes.

Možná by tedy stačilo připomenout, že i když platy učitelů i náklady na žáka máme vskutku velmi nízké (což je neomluvitelné a o to víc neomluvitelná je snaha ministerstva financí nedat o mnoho více), tak ve srovnání výsledků pedagogické činnosti a znalostí našich žáků a studentů se zbytkem Evropské unie či se zeměmi OECD nejsme sice na špici, ale pořád se držíme ve slušném průměru.

Když to neudělali v Hospodářských novinách, udělám to tedy já. A použiji onen velmi názorný automobilový příměr: Vážení učitelé, děkuji, že s tím trabantem, který máte k dispozici, proháníte na „trati vzdělání“ škodovky či nejnovější fiaty. A nenechte se znechutit tím, když vám lidé neznalí reálií vyčítají, že nepředjíždíte mercedesy.

Autor: Vlasta Bohdalová | středa 28.6.2017 8:13 | karma článku: 16,63 | přečteno: 858x
  • Další články autora

Vlasta Bohdalová

4 příklady. Ostnatý drát nebo svobodu?

Jdeme rozhodovat o dalších letech i delší budoucnosti. Není to rozhodování jednoduché, už proto, že v parlamentních volbách nelze volit „napříč“ kandidátkám.

19.10.2017 v 14:54 | Karma: 10,83 | Přečteno: 616x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vlasta Bohdalová

Pomoc až k vymření

Pomoc mladým rodinám s dětmi je evergreen. V podstatě všichni chtějí pomáhat. Ale když to někdo skutečně zkusí, tak mu zase stejní „všichni“ dají kolektivně „za uši“.

12.10.2017 v 10:09 | Karma: 14,43 | Přečteno: 426x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vlasta Bohdalová

Dálnice D3: Sen mnoha generací

Je to 172 kilometrů. V provozu je 45 kilometrů, 24 kilometrů se staví (alespoň občas), 102 kilometry jsou v různé fázi příprav. Z toho díl nevíme, kudy vlastně povede.

29.9.2017 v 8:00 | Karma: 16,18 | Přečteno: 419x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vlasta Bohdalová

Budoucnost patří… Robotům! Nebo ne?

Na pozadí tak zásadního volebního tématu, jako je osm uprchlíků v České republice, se odehrávají i diskuse o dvou marginálních záležitostech: mzdách a robotizaci. První (zásadní) téma odvážně tepe celý zástup politiků a médií.

20.9.2017 v 8:00 | Karma: 10,57 | Přečteno: 210x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vlasta Bohdalová

Apely národní identitu nespasí. Vesnice ano

Sociální sítě jsou plné apelů na zachování českých tradic a potřebu záchrany národní identity. Ano, souhlasím, že v našich turbulentních časech je třeba se podívat zpět a vycházet z toho, kdo jsme, kde jsme a co chceme.

12.9.2017 v 8:01 | Karma: 27,59 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 979x
Poslankyně za ČSSD, místopředsedkyně škoslského výboru PSP, učitelka.

Seznam rubrik