Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rok dobrých zpráv

Psát optimistické blogy není v módě – většina autorů se vyžívá v temných vizích děsivé budoucnosti. Vydám se proti proudu a jediná špatná zpráva, kterou mám pro učitele a školou povinné, je: Prázdniny utekly jako voda.

Jinak to vidím na opravdu dobrý rok.

Poprvé se učitelům zvyšují platy hned od začátku školního roku a podmínky na celé další období jsou jasné. Což je férové uspořádání vztahů. Dlouhodobý tlak na ministra financí (kterému se do otevření státní kapsy opravdu vůbec nechtělo) vedl k tomu, že mzda českých učitelů se zvýší o osm procent, tarifní plat pak o šest procent. Reálný příklad: začínající učitelé s praxí do 6 let  v 11. či 12. platové třídě si polepší cca o 1300 Kč, déle sloužící pedagogové pak o zhruba 1500 – 1600 korun. Zvýší se i platy učitelkám mateřských škol či asistentům pedagoga a nepedagogickým pracovníkům školství. Ano, ví – není to tolik, kolik si vymohli třeba zaměstnanci automobilky Hyundai. Těm bude přidáno deset procent, ale pořád je to opravdu pěkný úspěch. A pokud se někdo chce ptát, proč tento stát není schopen zaplatit opravdu dobře lidi, kteří se starají o budoucnost národa, pak správná adresa je Letenská ulice 15. Tam sídlí Andrej Babiš (i když možná piště spíše na adresu Pyšelská 2 do Agrofertu).

Druhá dobrá zpráva je, že s inkluzí je to přesně tak, jak od počátku tvrdili autoři projektu. Totiž, že to nebude služba pro tisíce nebo desítky tisíc dětí, ale pro několik stovek těch, co tento systém opravdu využijí a pro které bude velmi vhodný. Poslední údaje říkají, že se zapojilo 243 dětí, kterým nové podmínky umožní integraci do běžného školního systému. Velká politická bublina, na jejímž nafukování se podíleli lidé s různorodými ambicemi, tedy splaskla. Je skvělé, že ona skupina obětavců, kteří dokázali ustát onen mnohdy naprosto nevybíravý a lidsky odporný politický tlak směřující ke zrušení inkluze, situaci ustála. Dobrá věc se vydala do světa a přinese sice drobné, ale další z mnoha zlepšení českého pedagogického prostředí.

Na tom je vidět, jak těžkou pozici mají ti, kdo v této zemi nechtějí jenom bořit a získávat politické body, ale kdo postupně a skoro po neviditelných krocích budují něco lepšího, než co máme. Na každé zlepšení se vrhne stále stejná skupina křiklounů, kterým nejde vůbec o věc nebo o děti a jejich šanci získat lepší startovní čáru, ale jenom a pouze o sebe a o vlastní popularitu. Předpokládám, že lidsky hnusné heslo „STOP škodlivé inkluzi“ provázené tvrzením, že jde o „plošné direktivní opatření“ umře konečně na úbytě. Nikdy nebyl projekt inkluze koncipován jako plošný, nikdy nebyl krokem ke zrušení speciálního školství, nikdy nebyl připravován jako prostředek k úspoře peněz, které by byly vyvedeny ze školství jinam. Všechna tahle tvrzení opakovaly v bulváru mnohé „osobnosti“. Často tak zvaní „experti“ – kteří obvykle o školství zhola nic nevěděli nebo věděli, ale prostě lhali k vlastnímu prospěchu.

Během tohoto školního roku bude také dopracována reforma financování regionálního školství. Má dva cíle. Za prvé zlepšit celkové finanční poměry ve školství. Jenže to také znamená racionalizovat rozdělování peněz, což někdy může být i bolestivé. Především jde ale o to umožnit za rozumných podmínek fungování i menších škol, snížit tlak na koncentraci školství do „továren“. Už se objevily a jistě se ještě zjeví celé zástupy „povolaných“, kteří si i tohle téma vyberou jako něco, co jim může pomoci v jejich nekonečné touze být stále „na vrcholku politické vlny“. Až někteří lidé budou skandovat v bulváru svoje nová hesla (třeba, že nový model nahrává spekulantům), měla by si veřejnost připomenout, že ve stejných novinách ti stejní „politici“ strašili s tisícovkami a desítkami tisíc dětí, které „kvůli inkluzi budou brzdit vzdělávání těch nadaných“.

Ani v tomto školním roce nedokážeme spasit svět. Ani tentokrát nedojde na zázraky. Nepřidáme učitelům sto procent k platu – i když není sporu, že by si to zasloužili jako první v řadě. Ale stejně to vypadá na dobrý rok pro školství.

Autor: Vlasta Bohdalová | čtvrtek 25.8.2016 9:57 | karma článku: 11,01 | přečteno: 180x
  • Další články autora

Vlasta Bohdalová

4 příklady. Ostnatý drát nebo svobodu?

Jdeme rozhodovat o dalších letech i delší budoucnosti. Není to rozhodování jednoduché, už proto, že v parlamentních volbách nelze volit „napříč“ kandidátkám.

19.10.2017 v 14:54 | Karma: 10,83 | Přečteno: 616x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vlasta Bohdalová

Pomoc až k vymření

Pomoc mladým rodinám s dětmi je evergreen. V podstatě všichni chtějí pomáhat. Ale když to někdo skutečně zkusí, tak mu zase stejní „všichni“ dají kolektivně „za uši“.

12.10.2017 v 10:09 | Karma: 14,43 | Přečteno: 426x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vlasta Bohdalová

Dálnice D3: Sen mnoha generací

Je to 172 kilometrů. V provozu je 45 kilometrů, 24 kilometrů se staví (alespoň občas), 102 kilometry jsou v různé fázi příprav. Z toho díl nevíme, kudy vlastně povede.

29.9.2017 v 8:00 | Karma: 16,18 | Přečteno: 419x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vlasta Bohdalová

Budoucnost patří… Robotům! Nebo ne?

Na pozadí tak zásadního volebního tématu, jako je osm uprchlíků v České republice, se odehrávají i diskuse o dvou marginálních záležitostech: mzdách a robotizaci. První (zásadní) téma odvážně tepe celý zástup politiků a médií.

20.9.2017 v 8:00 | Karma: 10,57 | Přečteno: 210x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vlasta Bohdalová

Apely národní identitu nespasí. Vesnice ano

Sociální sítě jsou plné apelů na zachování českých tradic a potřebu záchrany národní identity. Ano, souhlasím, že v našich turbulentních časech je třeba se podívat zpět a vycházet z toho, kdo jsme, kde jsme a co chceme.

12.9.2017 v 8:01 | Karma: 27,59 | Přečteno: 1330x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 979x
Poslankyně za ČSSD, místopředsedkyně škoslského výboru PSP, učitelka.

Seznam rubrik